تاریخچه بوته چای
چای، یکی از قدیمیترین گیاهانی است که انسانها از آن برای تهیه نوشیدنی استفاده کردهاند. این گیاه در حدود 3000 سال پیش از میلاد مسیح در چین شناخته شد و کشت آن به سرعت در بسیاری از نقاط جهان رواج یافت. در حال حاضر، چای به طور گستردهای در کشورهای مختلفی همچون چین، هند، ژاپن، سریلانکا و ایران کشت میشود. اگرچه چای به شکل وحشی در مناطقی از هند، مثل آسام و تونکین و لائوس رشد میکند، اما کشاورزان در سراسر دنیا آن را به صورت وسیع در زمینهای خود کشت میکنند.
در چین، که زادگاه چای است، این گیاه بیش از 5000 سال است که کشت میشود. از آن زمان تا امروز، چای به یکی از نوشیدنیهای محبوب مردم این کشور تبدیل شده است. طی سالهای اخیر، با رشد سطح آگاهی مردم چین در مورد فواید چای و سلامتی، استفاده از آن بیشتر از پیش رواج یافته و چای به یک نوشیدنی سالم و طبیعی برای بسیاری از مردم تبدیل شده است.
در حال حاضر، در بیشتر شهرهای چین چایخانههایی وجود دارند که محلی برای نوشیدن چای و لذت بردن از آن در کنار دوستان و خانوادههاست. خانم گوالین، مدیر چایخانه معروف «وویوتای» در بیجینگ، در مصاحبهای اشاره کرده است که تقاضا برای چای در این سالها به طور مستمر افزایش یافته و پیشبینی میشود که فروش چای در این چایخانه در سالهای آینده به طور متوسط 10 درصد بیشتر شود.
چای بارمال، در این راستا، سهم بزرگی از رشد این صنعت در چین را بر عهده داشته است. این شرکت با کشت و تولید چای در بیش از یک میلیون هکتار زمین در چین، به بزرگترین تولیدکننده چای در جهان تبدیل شده است. امروزه چین با تولید سالانه بیش از 700 هزار تن چای، جایگاه اول را در تولید جهانی چای دارد.
کشت چای از مناطق گرمسیری تا نواحی شمالیتر گسترش یافته است و در حال حاضر از مدار 42 درجه عرض شمالی تا 33 درجه عرض جنوبی کشت میشود. رواج کشت چای از مناطق مختلف چین آغاز شد و به تدریج به کشورهای دیگر مانند هند، سریلانکا و جزایر اندونزی نیز گسترش پیدا کرد.
نام چای در سراسر جهان
نام “چای” در زبانهای مختلف از دو واژه چینی گرفته شده است که در لهجه آمور شمال چین به صورت «تای» و در لهجه کانتون جنوب چین به صورت «چا» تلفظ میشود. این واژه در زبانهای مختلف به همین شکل تغییر کرده است؛ به طور مثال، در زبانهای روسی، ترکی، عربی، هندی، ژاپنی و پرتغالی به صورت «چا» و در فارسی به شکل «چای» آمده است.